Πιάνα Αρκαδίας

Η πλατεία του χωριού

Μετά από τη χθεσινή ολοήμερη εκδρομή στο παράλιο Άστρος (για το οποίο θα σας μιλήσω κάποια άλλη φορά) είπαμε σήμερα να μην πάμε μακριά. Σήμερα θα ανακαλύψουμε τις επιλογές που έχει η πλατεία του χωριού, που μπορούμε να πάμε και τι  μπορούμε να δούμε.

Πάμε λοιπόν μαζί να δούμε τις επιλογές μας.

Η εκκλησία του Αϊ Γιώργη

Κατ’ εμέ μία από τις πιο επιβλητικές εκκλησίες της Ελλάδας η οποία στέκεται υπερήφανα πάνω στο βράχο από τις αρχές του 20ού αιώνα. Έχει δύο εντυπωσιακά πετρόχτιστα καμπαναριά και ο ρυθμός της είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Μπορείτε να την επισκεφτείτε όποια ώρα της ημέρας θέλετε γιατί η είσοδος είναι πάντα ανοιχτή. Εκτός από το πανέμορφο εσωτερικό της, πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στον πίσω προαύλιο χώρο της εκκλησίας για να απολαύσετε την απίστευτη θέα με τον ευρύτατο ορίζοντα στη γύρω περιοχή του Μαινάλου.

eklisia

Το λαογραφικό μουσείο

Πάνω ακριβώς από την πλατεία του χωριού σε έναlaografiko παλιό σπίτι στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο του χωριού. Ο χώρος χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο πρώτο υπάρχουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης και εργαλεία όπως: αργαλειός, είδη οικιακής χρήσης, είδη ένδυσης, άροτρο και πιθάρια που θα σου δώσουν μία αντιπροσωπευτική εικόνα της ζωής του χθες. Στο δεύτερο τμήμα υπάρχουν εκκλησιαστικά σκεύη, εικόνες μανουάλια και όπλα.

Παναγία η Πολυκαμμένη

Αξίζει να συνεχίσεις την μικρή ανηφόρα μετά το μουσείο για να επισκεφτείς την εκκλησίτσα της Παναγίας της Πολυκαμμένης.

Πήρε το όνομα της λόγω ότι επανειλλημένα οι Τούρκοι αποπειράθηκαν να την καταστρέψουν με πυρκαγιά. Στο προαύλιο χώρο της σώζεται μέχρι σήμερα παραδοσιακός φούρνος από την εποχή της επανάστασης όπου σε συνδυασμό με τους νερόμυλους του ποταμού Ελισσώνα, έκαναν την Πιάνα βασικό προμηθευτή ψωμιού στους αγωνιστές της επανάσταση.                       Aφήστε την πέτρινη  πηγή της πλατείας να σας ξεδιψάσει και  απολαύστε το καφεδάκι σας κάτω από την σκιερή αγκαλιά του γεροπλάτανου, επίσης μια νέα άφιξη στο χωριό το Café Papanikola σε ένα πάντρεμα του σύγχρονου με το παραδοσιακό, κολλητά στον ξενώνα Παπανικόλα είναι μια επιλογή για καφέ, γλυκό, χειροποίητο παγωτό και snack.

ΥΓ: Το λαογραφικό μουσείο δεν έχει ωράριο λειτουργίας και τιμή εισόδου. Το κλειδί θα το βρείτε στο καφενείο του χωριού.

Παναγιώτης Tριανταφυλλίδης

Παναγιώτης Tριανταφυλλίδης

Μοιράσου την αγάπη μας για την Αρκαδία!

Η Πιάνα είναι ακριβώς στο κέντρο της Αρκαδίας και αποτελεί το καλύτερο σημείο για εξορμήσεις.

Φτιάξτε το πρόγραμμα μόνοι σας αλλά αφήστε το πρωινό, τον ύπνο, την χαλάρωση και την περιποίηση πάνω μας! Είναι το μεράκι και η τέχνη μας.