Η σπηλιά του θεού Πάνα στην Πιάνα Αρκαδίας

Μετά από ένα χορταστικό πρωινό και με τη γεύση της κρέμας λεμονιού ακόμα στον ουρανίσκο, πήραμε την απόφαση να πάμε στην σπηλιά του σκανταλιάρη θεού Πάνα.

Η διαδρομή ξεκινάει από τη πλατεία του χωριού με πολλή καλή σηματοδότηση ανά τακτά σημεία, που δεν αφήνουν ακόμα και τον πιο απρόσεκτο περπατητή να χαθεί. Βγαίνοντας από το χωριό, ξεκινάει το μονοπάτι για τη σπηλιά.

Οι ανάγκες του μικρές, όπως: καλό παπούτσι, νερό, καπελάκι και οπωσδήποτε φωτογραφική μηχανή γιατί στο τέλος θα χτυπάς το κεφάλι σου που δεν πήρες! Δυσκολία μηδενική θα έλεγα, οπότε ακόμα και μια οικογένεια με μικρά παιδιά, μπορεί άνετα να το περπατήσει αφού και η απόσταση του δεν είναι μεγάλη από το χωριό (περίπου είκοσι λεπτά).

Η μόνη προσοχή που χρειάζεται, είναι να έχεις τα μάτια σου στο μονοπάτι ώστε να μην σκοντάψεις γιατί η θέα είναι μοναδική και σε παρασέρνει από την ομορφιά της. Παντού κυριαρχεί το πράσινο, σταματάει μονάχα εκεί που οι κορυφές αγκαλιάζουν  τον ουρανό. Η όμορφη θέα και η εκκωφαντική ησυχία αποτελούν συνδυασμό που σε βάζει σε διαδικασία εσωτερικής γαλήνης και σκέψης.

Για τους μη μυημένους στη πεζοπορία υπάρχουν και επίπεδα σημεία ώστε να πάρουν μια ανάσα και να αποθανατίσουν την στιγμή με την φωτογραφική τους. Φτάνοντας  στο σημείο διαπιστώνει κανείς πως δεν πρόκειται για μια τεράστια σπηλιά αλλά για μια εσοχή μέσα στον βράχο. Αυτό που κλέβει την παράσταση είναι και πάλι η θέα, αξίζει να ξαποστάσεις για να την απολαύσεις… Το ενδιαφέρον της διαδρομής είναι ότι στην επιστροφή η θέα απλώνεται από τη δεξιά μεριά, προσφέροντας καινούργιες εικόνες που πηγαίνοντας δεν είχες προσέξει!

Μια σύντομη και εύκολη απόδραση από το χωριό που θα σε γεμίσει ενέργεια και όμορφες εικόνες, ο Πάνας σε περιμένει να σε μεθύσει από ομορφιά και αναζωογόνηση!

Και αν είστε τυχεροί μπορεί να νιώσετε τη παρουσία των νυμφών που περιπλανώνται ακόμα αναζητώντας τον τραγοπόδαρο εραστή τους!

Tips πριν ξεκινήσετε: Για μία πιο άνετη διαδρομή προτιμήστε όσο δυνατόν πιο πρωινές ώρες ώστε να αποφύγετε τον μεσημεριανό ήλιο και την πολλή ζέστη. Επίσης ένα σακίδιο πλάτης για τα αντικείμενα που ίσως χρειαστείτε(νεράκι, κινητό τηλέφωνο, φωτογραφική μηχανή, κάποιο σνακ) θα σας βοηθήσει να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα σε σημεία που ίσως χρειαστεί να στηριχτείτε η να σκαρφαλώσετε!

Παναγιώτης Tριανταφυλλίδης

Παναγιώτης Tριανταφυλλίδης

Μοιράσου την αγάπη μας για την Αρκαδία!

Η Πιάνα είναι ακριβώς στο κέντρο της Αρκαδίας και αποτελεί το καλύτερο σημείο για εξορμήσεις.

Φτιάξτε το πρόγραμμα μόνοι σας αλλά αφήστε το πρωινό, τον ύπνο, την χαλάρωση και την περιποίηση πάνω μας! Είναι το μεράκι και η τέχνη μας.